Urmatoarea oprire care ne-a lasat cea mai frumoasa impresie despre Guatemala a fost orasul Antigua.
Oras vechi colonial, fosta capitalaeste situata intr-o zona muntoasa si e inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Fondata de conquistadorii spanioli in 1543 si distrusa de doua cutremure devastatoare la doar 200 de ani de la construirea sa (in 1717 si 1773), nu si-a mai putut pastra statutul, asa ca s-a decis mutarea capitalei in Nueva Guatemala (Guatemala City). Astfel ca arhitectura coloniala din Antigua a ramas neatinsa, transformand-o intr-un aevarat muzeu in aer liber. Cel mai important reper al orasului este Arcul Santa Catalina, bijuterie coloniala ce despartea inainte locuitorii orasului in doua, cei saraci de cei instariti. Orasul este strajuit de trei mari vulcani: Vulcanul Agua (apa), Vulcanul Fuego (focul) si Acatenango. Activ si in zilele noastre este vulcanul Fuego, cu eruptii de mici dimensiuni. Cele mai frumoase obiective de vizitat sunt Catedrala San Jose - reconstruita dupa cele doua cutremure, Biserica La Merced - cu cea mai frumoasa dantelerie alba sculptata pe peretii exteriori, ruinele Manastirii Santo Domingo -construita de calugarii dominicani, daramata total dupa al doilea mare cutremur si ramasa in ruina, o ruina frumoasa si atractiva prin maretia coloanelor si a arcelor ce au pastrat o culoare istorica din vremea conquistadorilor. Uneori, se organizeaza concerte in mijlocul acestor ruine pentru ca se pot proiecta lumini frumoase in marele spatiu si acustica potenteaza manifestarile muzicale. Plaza de Armas fascineaza prin cele patru mari puteri (sociala, culturala, politica si religioasa) reprezentate pe diferite cladiri frumos luminate si cu o fantana arteziana in mijloc. In Antigua, se afla multi tineri veniti sa studieze limba spaniola, sa cunoasca Guatemala sau aflati in proiecte de schimb cultural. In weekend, vin numerosi locuitori ai capitalei si iau cu asalt stradutele vechiului oras, dar, in timpul saptamanii, viata curge lent printre localnici, un ritm specific stilului de viata latino-american.
Guatemala City, aglomerata, cu infrastructura moderna, cladiri inalte si moderne, strazi largi si bine ingrijite, reprezinta inima noii Guatemale. Modernizarea a dus la distrugerea orasului vechi si inlocuirea caselor coloniale cu blocurile moderne, dar fara niciun gust. Cea mai interesanta oprire a nostra a fost la Muzeul National de Arheologie si Etnologie, chiar daca foarte scurta, deoarece programul era pana la ora 16:00. Sunt interesante de vazut urmele civilizatiilor si fiecare etapa cu evolutia ei in istoria tarii. Alaturi de un ghid grozav ce cunoaste istoria si isi iubeste tara, poti petrece ore intregi incercand sa afli cat mai multe povesti si legende ce parca nu se termina sau zboara timpul mai repede pentru turistii dornici sa absoarba cat mai multe informatii despre o tara noua.
Am zburat in Flores, marele obiectiv al calatoriei fiind TIKAL – unul dintre cele mai mari situri arheologice precolumbiene ale culturii maya. A fost capitala economica, politica si militara a zonei intre anii 200-900 e.n, perioada clasica a culturii maya. Face parte din Patrimonial UNESCO si detine o multitudine de titluri si aprecieri nationale si mondiale. Am fost intampinati de un ghid in varsta ce si-a trait toata viata in zona, fiind descendent al culturii maya, ce a infiintat aceste temple. Impresionant la acest complex de ruine este grandoarea locului, mai ales ca templele si palatele sunt doar partial descoperite, oferindu-ti posibilitatea de a trai fiorul exploratorilor. Padurea bogata, face sa nu se vada ruinele decat daca urmezi harta intortocheata si complexa. Cele mai reprezentative opriri se fac la cele patru temple. Templul I este Templul Marelui Jaguar, al conducatorului Chan Kawil. Templul II este Templul inchinat sotiei conducatorului. Templul III este Templul Jaguarului Preot, ornat cu basoreliefuri, si Templul IV, cel mai inalt (70 de metri inaltime) este inchinat reginei Chan Kawil. Este singurul pe care se poate urca, scarile fiind amenajate, accesul propriu-zis pe templu facandu-se doar in varf. De aici, de sus, vezi doar padurea de un verde intens ce se intinde ca un ocean. Templul V este descoperit partial, mare parte fiind acoperit de vegetatie. Templul VI este templul inscriptiilor. Drumul intre aceste temple trece prin multe alei brodate in vegetatie, arbusti ce blocheaza drumul, multa umezeala ce se impleteste cu o caldura arzatoare la amiaza. In mijlocul parcului, intalnesti si stele (formatiuni mari de piatra sculptata cu figuri si hieroglife ce spun istorii de mult apuse).
Lacul Peten este situat in nord, la baza platoului Tikal. Este cel mai adanc lac din Guatemala dupa informatiile transmise la fata locului, nu Atitlan - dupa cum scrie in anumite ghiduri. Privit din unghiul lateral exterior, cu stancile calcaroase ce stau la baza padurii tropicale, are forma de crocodil.
Mai sunt cateva detalii frumoase de retinut despre Guatemala:
Pasarea Quetzal - pe langa faptul ca este numele monedei nationale, e numele pasarii-simbol de pe drapelul statului Guatemala. Ea traieste in obscuritatea padurilor tropicale, e frumos colorata, cu pene lungi si scoate un sunet strident.
Cafeaua este renumita ca fiind una dintre cele mai bune din lume. Tare si aromata, am savurat-o si noi la fiecare masa. Guatemala este unul dintre principalii producatori mondiali, iar regiunea din jurul lacului Atitlan este una propice cultivarii arborelui de cafea.
Romul - daca exista o bautura puternic aromata ce lasa cel mai parfumat gust in gura, acesta este romul Zacapa, cel mai bun rom din lume. Aromat, parfumat, are un pret piperat la orice distilerie si magazin din tara, cel mai ieftin fiind in aeroport, fiind scutit de taxe.
Marimba este instrumentul tradiitional si am avut sansa sa il ascultam in incinta hotelului Camino Real din Antigua, intr-o ambianta eleganta de sarbatoare, pregatita pentru sarbatorile de iarna.
Inchei prin a mentiona ca Guatemala nu este o tara ieftina ca servicii, mese sau suvenire. Este evident ca suntem turisti si pretul facut pe loc pentru noi este triplu fata de cel oferit localnicilor si greu lasa la negociere. Am fost surprinsi sa vedem ca, desi nu erau multi turisti, preturile erau ridicate. Dar nu mergi in Guatemala pentru a cheltui, ci pentru a simti misticismul locului, pentru a contempla maretia peisajelor vulcanice, pentru a afla povestile ce ii tin vii pe descendentii mayasi, pentru a-ti clati ochii cu portul national frumos colorat si pentru a te transpune in efervescenta de culori ce le poarta in interior si la exterior. Pentru ca aceasta paleta de culori ii face sa fie mereu vii, veseli, primitori si deschisi, lucru care te face sa vibrezi alaturi de niste oameni simpli.
Feel, like and live, Guate!